Etichete

, , ,

Orwell ar trebui citit obligatoriu la fiecare câţiva ani (durata variabilă în funcţie de capacitatea de stocare a fiecăruia) ca tratament împotriva manipulării. 1984 e una dintre cele mai fascinant – vizionare cărţi ale omenirii. Am copiat câteva pasaje, să le folosesc mai târziu scânteie de reamintire.

Cât de mult depindem de cuvinte, de semnele acestea fragile, de reperele pe care le conţin…

Un nebun nu este, la urma urmelor, decât o minoritate formată dintr-un singur om.

*

Se gândeşte, cu un vag sentiment de mirare, la inutilitatea biologică a durerii şi a fricii, la felul cum te trădează propriul corp, îngheţându-te în inerţie exact când ai mai mare nevoie de o energie ieşită din comun.

*

Când te regulezi, îţi consumi energia şi pe urmă te simţi fericit şi ţi se rupe de orice al’ceva. Ei nu te pot lăsa să ajungi în situaţia asta. Trebuie să dai pe dinafară de energie tot timpul. Ce rost are mărşăluitul ăsta în sus şi în jos, şi uralele, şi datul din steaguri? Nu mai ai voie să ţi se scoale şi atunci te consumi în felul ăsta. Dacă în sinea ta te simţi satisfăcut, nu te doare în cur de Fratele cel Mare, de Planurile Trienale, de Minutele de Ură  şi de tot rahatul ăsta nenorocit?

*

–          Uneori, a zis ea, te ameninţă cu câte ceva – ceva la care n-ai cum să rezişti, la care nici nu te poţi gândi. Și-atunci zici : «Nu-mi faceţi mie asta, faceţi-i altcuiva, faceţi-i lui cutare». Și poate c-ai putea pretinde, după aia, că de fapt n-a fost decât o cacialma, că le-ai spus doar aşa ca să te lase în pace şi că tu, de fapt, nu-i doreai lui cutare treaba respectivă. Dar nu-i adevărat, în momentul în care treci prin asta, îi doreşti celuilalt orice. Te gândeşti că nu ai niciun lat mijloc de a te salva şi că ai să reuşeşti să te salvezi în felul ăsta. Vrei cu adevărat ca altul să păţească în locul tău ce păţeşti tu. Și te doare în cur cât de tare se chinuie. Nu-ţi pasă decât de tine însuţi în momentele ălea.

*

Trecutul este acel lucru despre care documentele şi memoria nu se contrazic reciproc.

*

Nu înseamnă că eşti nebun dacă faci parte dintr-o minoritate, chiar şi dintr-o minoritate de un singur om. Există adevăr şi există neadevăr şi, dacă te ţii strâns de adevăr, chiar şi împotriva lumii întregi, nu înseamnă că eşti nebun.

*

–    Ce pot să fac? – bălmăjeşte Winston. Cum pot să văd altceva decât ce am în faţa ochilor? Doi şi cu doi fac patru.

–    Uneori, Winston, uneori. Alteori fac cinci alteori fac trei. Si sunt situaţii când le fac pe toate în acelaşi timp. Trebuie să te străduieşţi mai tare. Nu-i uşor să fii normal.

*

Scopul Nouvorbei nu este doar acela de-a oferi un mijloc de exprimare concepţiei despre lume şi obiceiurilor mentale proprii adepţilor devotaţi ai SOCENG-ului, ci, în acelaşi timp, de-a face imposibil orice alt mod de gândire. Intenţia este ca, atunci când Nouvorba va fi adoptată, o dată pentru totdeauna, iar Vechivorba, uitată, o idee neortodoxă – adică o idee divergentă faţă de principiile SOCENG-ului – să fie literalmente de neconceput, cel puţin în măsura în care gândirea se bazează pe cuvinte. […] De exemplu s-ar putea spune Fratele cel Mare este nebun. Dar o asemenea afirmaţie care, pentru o ureche bungânditoare, exprimă o pură aberaţie, nu poate fi sprijinită cu argumente logice, fiindcă lipsesc cuvintele necesare.

Reclame