Etichete

, ,

Leapşa involuntară de la Cinabru

Iaca 12 începuturi de cărţi care mi-s aproape.

1. M-am născut pe 4 ianuarie 1951, deci în prima săptămână din prima lună a primului an din a doua jumătate a secolului XX. Nu cred că dată are vreo importanţă deosebită, dar din cauza ei părinţii m-au botezat Hajime, care înseamnă „început” în limba japoneză. (H. Murakami, La sud de graniţă, la vest de soare)

2. Dragostea e o bătălie pierdută dinainte. (F. Beigbeder, Dragostea durează trei ani)

3. Când dimineaţa aurie de aprilie o trezi din somn pe Mary Hawley, ea se răsuci spre bărbatu-său şi-l văzu cum, cu două degete, vârâte în gură, se strâmba la ea, făcându-şi un bot de broască. (J. Steinbeck, Iarna vrajbei noastre)

4. Oare sunt o mincinoasă? Da, fiindcă la bancă le-am spus că am şcoala de turism şi un stadiu de optsprezece luni în bucătăriile de la Ritz. Le-am arătat diplome şi contracte, plastografiate toate în ajun. Le-am fluturat pe sub nas şi o diplomă de bac, dragalaşă foc, cu specializarea gestiune. Falsă şi ea. Îmi place să trăiesc periculos, ce să zic? (Agnes Desarthe, Mănâncă-mă)

5. În secolul al optsprezecelea trăia în Franţa unul dintre cei mai geniali şi mai detestabili bărbaţi dintr-un veac nu sărac în personaje geniale şi detestabile. Povestea acestuia va fi istorisită în rândurile ce urmează. I se spunea Jean-Baptiste Grenouille, şi dacă spre deosebire de numele altor monştri geniali precum de Sade, Saint-Just, Fouche, Bonaparte ş.a., al său e azi uitat, lucrul nu se întâmplă fiindcă Grenouille n-ar fi fost pe măsura aroganţei, dispreţului de oameni, scârbăvniciei,pe scurt a netrebniciei acelora, ci fiindcă atât geniul cât şi ambiţia lui se margineau la un domeniu care nu lasă urme în istorie: la trecătorul imperiu al mirosurilor. (Patrick Suskind, Parfumul)

6. – IMAGINAŢIA NU ÎNSEAMNĂ MINCIUNĂ.

Crastaing urla chestia asta fără să ridice vocea.

– Imaginaţia nu înseamnă minciună!

Servieta lui scuipa lucrările noastre pe catedră.

– O faceţi dinadins?

Nimeni nu o făcea dinadins. Ar fi însemnat să fii într-o ureche ca s-o faci dinadins.

– De câte ori trebuie să v-o spun?

Trecuseră treizeci de ani şi el încă o mai repeta:

– Imaginaţia nu înseamnă minciună. (Daniel Pennac, Domnilor copii)

7. Ai grijă ce-ţi doreşti. Eu am simţit aceasta pe pielea mea. Dorinţele sunt brutale şi neiertătoare. Îţi ard limba de îndată ce le-ai rostit şi nu mai poţi să le retragi. Te dor şi puroiul din ele coace, te bântuie ca nişte fantome. Mi-am pus prea multe dorinţe în viaţa mea – prima la vârsta de opt ani. Nu o dorinţă cum ar fi o îngheţată sau o rochie pentru petrecere sau un păr lung şi blond; nu. Altceva, felul acela se dorinţă care face să tremure carnea pe tine, apoi ţi se aşează în fundul gâtlejului ca un broscoi roşu hrăpăreţ, care te sufocă până când nu o spui cu voce tare. (Alice Hoffman, Regina de gheaţă)

8. Am avut întotdeauna nostalgia locurilor unde am trăit cândva, a caselor şi a cartierelor acelora. (T. Capote, Mic dejun la Tiffany)

9. Într-o zi de august a dispărut un om. Aflat în concediu, plecase într-o călătorie de’o jumătate de zi cu trenul, spre malul mării, şi de atunci nu s-a mai auzit nimic de el. Atât cererea de căutare adresată poliţiei, cât şi anunţurile din ziare s-au dovedit zadarnice. (Kobo Abe, Femeia nisipurilor)

10. ARAZ Devenise motoul lor, iar Jonesy nu îşi putea aduce aminte pentru nimic în lume care îl spusese primul. Răzbunarea-i o curvă, ăsta era al lui. Trage-mi-o, Freddy, şi o jumătate de duzină de alte obscenitaţi şi mai colorate porniseră de la Beaver. Henry fusese cel care îi învăţase să spună: toate lucrurile la vremea lor; genul de prostii Zen care îi plăceau lui Henry de când erau copii. ARAZ totuşi; cum rămâne cu ARAZ? A cui fusese această găselniţă? (Stephen King, Capcană pentru vise)

11. Printre alte lucruri, m-am apucat de fumat. Ana spune că ar trebui să încetez cu chestia fată bună/ fată rea şi are, evident, dreptate, dar, uneori când am o ţigară în mână, străzile sunt periculos de pustii şi am băut câteva pahare după o zi de lucru şi observ luminile aprinse în diverse apartamente, scări şi clădiri întregi luminate, sclipiri roşii pe cer, mă gândesc la nopţile de pe insulă când eram mulţumită să stau singură afară ascultând sirenele de ceaţă în întunericul acela plăcut şi să gust aerul dulce-sărat. (Aiobheann Sweeney, printre altele, m-am apucat de fumat)

12. Prima chestie pe care v-o pot spune e că stăteam la şase fără lift şi, pentru madam Roza, cu toate kilogramele care atârnau pe ea şi numai două picioare, câte avea, era un adevărat izvor de viaţă zilnică, plină de griji şi necazuri. (Romain Gary, Ai toată viaţa înainte)

Sunt invitaţi la începuturi preferate boghi, masa pustie, rontziki şi oricine altcineva o mai vrea.