Etichete

, ,

Dintr-o carte pe care un nebun o aruncase la gunoi. “Cronica anului 2000” de Mihai Maliţa. Nu e sefeu, e felul în care Maliţa prevedea în 1975 progresul.

Programul unei zile (digresiune)

5,30 – 6,30 Programul începe matinal întrucât va fi demonstrat până în anul 2000 că este mult mai prielnic pentru organism să urmeze îndeaproape orarul solar. A.B. este trezit din somn de muzica consolei informaţionale. În acelaşi timp, un expresso automat, conectat la ceas, a început să-I fiarbă cafeaua. Stă întins timp de o oră, sorbind din ceaşcă şi luând câtiva biscuiţi; urmăreşte ştirile de pe ecran. Reţine trei capitol de interes: evenimentele din America Latină, lucrările congresului de oceanografie şi situaţia campionatelor mondiale de J.I.A.M. (jocuri de inteligenţă, atenţie şi memorie, derivate din bridge). Caută în catalog codurile acestor subiecte şi telefonează la central de informare al sectorului, comandând un ziar pe temele de mai jos.

6,30 – 7,30 A.B. face gimnastică. Aparatul de purificare a aerului este programat să dea mai mult oxigen între aceste ore, astfel că are senzaţia că se află pe o pajişte. Face duş, se bărbiereşte; este ora igienei personale.

7,30-8 Luarea micului dejun. Este pregătit de A.B. în bucătăria automată. Reprezintă mai mult de o treime din alimentele consumate zilnic. La bucata de proteină sintetică cu gust de muşchi, A.B., mare iubitor al naturii, adaugă întotdeauna o frunză de salată de seră.

8-8,30 Transportul la locul de muncă. Timp de douăzeci de minute străbate pe jos cartierul până la tranul fulger subteran, care parcurge distanţa de zece kilometri până la destinaţie în două minute.

8,30 – 12,30 A.B. este inginer la o întreprindere. Natura producţiei este mai puţin semnificativă, întrucât aproape toţi inginerii, pe jumătate electronişti, îşi desfăşoară activitatea în faţa unor pupitre de comandă, de unde controlează totalitatea operaţiilor din procesul de fabricaţie. Productivitatea celor patru ore de muncă, se spune într-un articol din anul 2000, face ca ele să fie echivalente cu trei zile de muncă de câte opt ore, din 1968. Alături de studiile tehnice, A.B. este preocupat de problema productivităţii, consacrându-I mai multe referate, încă din studenţie, dintre care unul s-a intitulat “Ultima raţiune a civilizaţiei”.

Va urma :)

Anunțuri