Etichete

,

Nu credeam că există oameni cu desăvârşire neinteresanţi. Tind a fi atât de stupid – corectă politic, încât îmi imaginam că fiecare biped capabil de vorbire articulată are Ceva sau ceva sau CeVa special. O utopie, îmi dau seama acum. Există oameni atât de sterşi, încât trebuie să faci eforturi să le conştientizezi prezenţa. Pe lângă faptul că sunt depozitaţi în trupuri turnate precis la graniţa între atractiv şi respingător, iar treaba aia imaterială pe nume spirit e cumva prizonieră în aceste recipiente şi incapabilă să se exprime în vreun fel, nu-i ajută nici măcar glasul. Vocile lor, nesusţinute de nicio forţă, de niciun ţel, se risipesc printre atomii de hidrogen, se amestecă în zgomotul oraşului, cu dialectul vrăbiilor, cu sunetul paşilor pe asfalt, până la îngemănare. În vremea asta, tu, celălalt, te agăţi de câte un cuvânt volatil ca de un colac alb – roşu, te ţii de el ca de un crez şi ţi-l repeţi, să nu-l uiţi. Dai din cap fatic şi hămăieşti pe alocuri, c-aşa e nice, să vadă omul că-l asculţi, că înţelegi, că îţi pasă de el şi de ce spune.

Singura lor scăpare ar fi ca, într-o memorabilă zi, unul dintre ei să construiască o Arcă a Blânzilor, pe care s-o populeze cu persoane neinteresante din toate rasele pământului, oameni cu ochi albaştri, cu ochi oblici, oameni cu ochi migdalaţi, fiecare dintre ei cu desăvârşire neinteresant. Ar pluti ani în şir în derivă pe oceanul planetar, nu pentru că ar vrea să ajungă undeva, nu pentru că tânjesc după Ceva care să-i întregească ori magnifice, nu pentru că ar fi revoltaţi că sunt o gloată fără graţie, ci pur şi simplu pentru că Seimo a construit o arcă şi i-a invitat în ea. Nu s-ar plictisi navigând fără noimă, n-ar blestema zeii, ci şi-ar vedea de orizonturile lor perfect pătrate ori perfect rotunde. N-ar sări în apă deznădăjduiţi şi nici n-ar face orgii sexuale din frustrare.

Într-o zi ar acosta pe Insula Blânzilor şi ar începe acolo o viaţă cu desăvârşire nouă şi neinteresantă. Ar procrea copii cu desăvârşire blânzi care n-ar rosti niciodată cuvântul interesant sau antonimul lui.

Reclame